Adókedvezményről

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2013-ban már majdnem 119 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel. Ennek összege 2008-ban még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt elérte a 6,6 milliárdot. Az összeg növekedésének nem csupán az igénylők számának emelkedése az oka. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami ugyancsak folyamatosan nőtt: 2008-ban még csak 3450, 2013-ban 4900 forint volt havonta, az idén pedig már 5250 forint lesz.

Becslések szerint ennél is jóval többen és lényegesen több adót spórolhatnának meg. Magyarországon összesen mintegy kétmillióan élnek fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel: az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek száma mintegy félmillióra tehető, míg több mint 1,6 millióan szenvednek valamilyen krónikus betegségben. Ráadásul a civilizációs betegségnek számító liszt- és laktózérzékenységben, cukorbetegségben szenvedők száma is folyamatosan nő: a lisztérzékenyek arányát jelenleg a lakosság 1, a diabéteszesekét 8 százalékára teszik, míg azok aránya, akik nem tudják lebontani a tejcukrot, a lakosság 14 százalékát is elérheti.

Az adókedvezmény igénybe vételének az orvosi diagnózis mellett persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a fogyatékossággal élők nagyobb része azonban nem dolgozik, ám erre csak következtetni lehet a különféle statisztikákból. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a foglalkoztatás 2011-ben 60,8 százalékos volt az egészségesek, míg mindössze 18,1 százalékos a megváltozott munkaképességűek között. Ez utóbbi kategória azonban csak részben fedi le a "súlyosan fogyatékosnak" minősülő, mintegy kétmilliós populációt, ráadásul továbbra is jelentős számban, majdnem félmillióan vannak köztük a korábbi rokkantnyugdíjasok - jelenleg rokkantsági ellátásban részesülők -, akik csak korlátozottan vállalhatnak munkát, ha nem akarják elveszíteni a juttatásukat. Ugyancsak a KSH statisztikája szerint az érintettek közül 1,1 millióan már elmúltak 60 évesek. Mindezeket figyelembe véve is valószínűsíthető azonban, hogy a jelenleginél legalább kétszer-háromszor több fogyatékkal élő és krónikus beteg élhetne az dókedvezménnyel, amit öt évre visszamenőleg is igénybe lehet venni. Ez pedig azt jelenti, hogy évente akár a 20-30 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amennyit most személyi jövedelemadóként indokolatlanul fizetnek be a krónikus betegek és a fogyatékkal élők.

Szívmegállás, kisagyhiány

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket és fogyatékosságokról szóló kormányrendelet több tucatnyi, adókedvezményre jogosító állapotot felsorol. Ezek között van, amelyik még a laikus szemmel is egyértelműen súlyos állapotot takar, mint például a vérképzőszervek daganatos betegségei, a központi idegrendszer sérülései, vagy az olyan pszichés kórképek, mint a skizofrénia vagy a paranoia. De olyan is, amelyet nem feltétlenül sorolnánk ide, mint a laktóz-intolerancia, a Chron-betegség, albinizmus, vagy amelyik esetében nehezen belátható, hogyan tud az illető ebben az állapotban keresőtevékenységet folytatni, mint az alkoholos szívbántalom, az agyvelő-, vagy kisagy- vagy a gerincvelőhiány.

Szerző: Haiman Éva

A cikk megjelent:

http://www.vg.hu/gazdasag/adokedvezmeny-jar-a-kronikus-betegeknek-447683

               emmi color cmyk 6                emet logo szines jpeg