Ellátás 2019

Tájékoztatás a járási hatáskörbe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat érintő 2019. január 1-jén hatályba lépő változásokról

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) módosításával 2019. január 1-jétől bevezetésre kerül az önmagukat ellátni képtelen gyermeküket ápolók számára biztosítandó „gyermekek otthongondozás díja” (GYOD) nevű ellátás, módosul az ápolási díj (ÁPD) állapotvizsgálati rendszere, illetve sor kerül az Szt. egyéb szabályainak korrekciójára.

Módosulnak továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Pr.) valamint az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelet szabályai is.

Jelen tájékoztató a 2019. január 1-jén hatályba lépő változásokról ad áttekintő tájékoztatást.

A tájékoztató pdf formátumban itt letölthető.

Tájékoztató a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekről

A lakhatás megőrzése, illetve a hajléktalanná válás megelőzése érdekében a legnehezebb anyagi körülmények között élők speciális védelmet érdemelnek – az energiaszolgáltatás tekintetében is. Ennek eleget téve - az Európai Unió előírásai alapján - került bevezetésre az ún. védendő fogyasztók intézménye a villamos energia (2008. január 1-től), illetve a gázszolgáltatás (2009. január 1-től) tekintetében.

Összefoglalás a CSOK-ról

Január elsejétől érvényesek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) új, kiterjesztett feltételei, amelyeket a december 29-én kiadott kormányrendelet tartalmaz. Átrágtuk magunkat rajta, és részletekbe menően összefoglaltuk, mit kell tudniuk azoknak, akik máris mennének a bankba, megigényelni a megemelt összegeket.

Ingyenes okmányok, emelkedő alap, ill. minimálbér

Számos igazgatási eljárás válik illetékmentessé, tette közzé az MTI. Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenessé válik az illetéktörvény módosítása révén. Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás.

Adókedvezményről

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2013-ban már majdnem 119 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel. Ennek összege 2008-ban még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt elérte a 6,6 milliárdot. Az összeg növekedésének nem csupán az igénylők számának emelkedése az oka. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami ugyancsak folyamatosan nőtt: 2008-ban még csak 3450, 2013-ban 4900 forint volt havonta, az idén pedig már 5250 forint lesz.

               emmi color cmyk 6                emet logo szines jpeg