ELISPOT: új teszt a Lyme-kór kimutatására

A Lyme-betegség (Lyme borreliosis) megbetegedés okozója a közönséges kullancs által hordozott Borrelia burgdorferi baktérium.
Centrumunkban jelenleg kétféle módszerrel tudjuk kimutatni ezt a kórokozót: egy pontosabb, a friss és a kevésbé friss (szubkrónikus) fertőzések kimutatására alkalmas teszttel (EliSpot), illetve az ennél kevésbé pontos, viszont a késői stádiumú betegségek felfedezésére is lehetőséget adó hagyományos szerológiai vizsgálattal (a Western-blot és az ELISA-teszt kombinációja).

Kinek ajánlott az EliSpot teszt?

Az EliSpot teszt elvégzése ajánlott minden olyan esetben, ha:

• a tünetek alapján Önnél Lyme-betegség gyanúja áll fenn,

• a korábban már elvégzett szerológiai vizsgálat nem adott egyértelmű eredményt.

Abban az esetben, ha a tünetei alapján Önnél friss vagy kevésbé friss (szubkrónikus) fertőzésre gyanakszunk, érdemes a pontosabb eredményt adó EliSpot tesztet választania.

Mit mutat ki az EliSpot teszt?

Az EliSpot teszttel az immunrendszer védekező sejtjeinek, az úgynevezett T-limfocitáknak a baktériumfertőzés hatására történő aktiválódása mutatható ki (sejtes immunválasz). A Lyme-kór esetében azokat a T-limfocitákat detektáljuk, amelyek kifejezetten a Borrelia burgdorferi baktérium elleni védekezés céljából aktiválódtak. Az EliSpot igen érzékeny, és akár egyetlen olyan T-limfocitát is képes érzékelni, amely a Borrelia burgdorferi baktériumfertőzés hatására aktiválódott.

Hogyan zajlik az EliSpot teszt?

A vizsgálathoz mindössze egy vérvételre van szükség. A vizsgálat során a levett vérből elválasztjuk a T-limfocitákat, majd a Borrelia burgdorferi baktériumra specifikus antigénekkel stimuláljuk őket. Ennek hatására – ha az Ön szervezetében jelenleg aktív Borrelia fertőzés van – a T-limfociták egy interferon-gammának nevezett anyagot bocsátanak ki magukból. Ezeket az anyagokat detektálja a teszt.

Pozitív eredmény – és a Lyme-betegségre utaló klinikai tünetek alapján – csaknem biztosan kijelenthető, hogy az Ön szervezetében aktív Borrelia fertőzés van jelen. Ezt követően centrumunk Lyme-kór specialistájával, dr. Esztó Klárával tud egyeztetni arról, hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba az Ön esetében.

Melyek az EliSpot általános előnyei?

• Már korai időpontban is alkalmazható, a fertőzést követően 2-4 héttel. A szerológiai vizsgálat ezzel szemben csak 6 héttel a fertőzést követően végezhető el.

• A teszttel egyaránt kimutathatóak az újonnan történt, valamint a szubkrónikus, vagyis a nem túl régi és ismét aktiválódó Borrelia burgdorferi fertőzések.

• A teszt magas érzékenysége a gyakorlatban azt jelenti, hogy 100 000 T-limfocitából akár egyetlen, a baktérium jelenlétére reagáló T-limfocita is felismerhető.

• Pozitív leletet követően – antibiotikumos terápia indítása után – a kezelés követésére is alkalmas, sokkal előnyösebb, mint a szerológiai mintavételen alapuló terápiakövetés. Ha a Lyme-betegség ellen folytatott kezelés hatékonynak bizonyul, akkor az ezt követő 4-8 héten belül rendszerint negatív eredményt fog adni az EliSpot teszt.

• Ha az Ön tünetei alátámasztják a Lyme-betegség jelenletét, de szerológiai vizsgálatának eredménye negatív, az EliSpot teszt segítségével már 84%-os érzékenységgel megállapítható aktív Borrelia fertőzés jelenléte (100-ból 84 esetben valóban fennáll a fertőzés).

Forrás:

http://www.arminlabs.com/en/tests/elispot

Mennyire pontos az EliSpot teszt?

A Lyme-betegség kialakulásáért felelős Borrelia burgdorferi baktérium kimutatására alkalmas új és a régebbi, hagyományos szerológiai vizsgálatot egy 2013-as klinikai vizsgálatban hasonlították össze olyan páciensek bevonásával, akiknél klinikailag igazoltan Lyme-betegség volt jelen.

Ebben a vizsgálatban az EliSpot centrumunkban is alkalmazott, továbbfejlesztett változatát alkalmazták, és azt tapasztalták,
hogy a szerológiai vizsgálathoz képest jelentősen nagyobb a teszt specificitása (pozitív teszteredmény esetén több esetben állt fenn valódi betegség, vagyis kevesebb a volt hamis pozitív eredmény) és szenzitivitása (több esetben sikerült helyesen felismerni a betegség jelenlétét, vagyis kevesebb volt a hamis negatív eredmény).

Az EliSpot pozitív teszteredményei esetén az esetek 94 százalékában állt fenn valódi baktériumfertőzés, szemben a szerológiai
vizsgálat 76 százalékos eredményével, és az esetek 84 százalékában mutatta ki helyesen a baktériumfertőzéseket, szemben a szerológiai vizsgálat 67 százalékos eredményével.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972671/

Kinek ajánlott a hagyományos szerológiai vizsgálat?

A Borrelia burgdorferi baktérium kimutatására használt szerológiai vizsgálat során nem a sejtes, hanem az úgynevezett humorális
immunválaszt vizsgáljuk.

A szerológiai vizsgálat részeként alkalmazott Western-blot teszttel a baktérium ellen az immunrendszerünk által termelt kétféle
ellenanyagtípus (antitest), az immunglobulin M (IgM) és az immunglobulin G (IgG) különféle típusainak kimutatását végezzük el.

Az IgM antitestek főként a friss fertőzések esetében, az első hetekben mutathatóak ki, az IgG antitestek pedig jellemzően a baktériummal történő fertőzést követő 4-6 héttel jelennek meg nagyobb mennyiségben. Ezzel a teszttel tehát egyaránt kimutathatóak lehetnek a friss és a kevésbé friss fertőzések, de kevésbé megbízhatóan, mint az újfajta EliSpot teszttel.

A Western-blot vizsgálat előnye ugyanakkor, hogy mivel az IgG antitestek a fertőzést követően akár 20 évig is jelen lehetnek, képes lehet a késői stádiumú Lyme-betegség kimutatására is. Az EliSpot teszt eredménye ezekben az esetekben annak ellenére is negatív lehet, hogy az Ön tünetei megbetegedésre utalnak.

Megjelent:
http://igdklinika.hu/elispot-lyme-kor-kimutatas/

               emmi color cmyk 6                emet logo szines jpeg