Magamról röviden

Magamról!


1981-ben születtem Pincehelyen.

1989. nyarán Baranya megyében egy kicsike faluban töltöttem a szünidő nagy részét. A sok játék és kikapcsolódás mellett egyik reggel nagyon fájt a fejem, és egy másik reggel az orrom is vérzett, egy alkalommal hánytam is.

A nyaralást követő pár nap után az egész családdal kirándulást tettünk a Veszprémi Állatkertbe.

A kapun belépve hirtelen teljesen elveszítettem mindkét szememre a látásomat, teljes sötétség, olyan volt, mint amikor valaki behunyja a szemét.

A szüleim a bajai kórházba vittek, ahol kizárták az agydaganatot, megállapították, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetemben. Átirányítottak minket Budapestre az amerikai úti gyermekklinikára. Még csak 8 éves voltam, de szörnyű emlékeim vannak arról a pár napról: Először voltam egyedül kórházban, alig láttam valamit, meglumbáltak, kijött rajtam a mumsz, áttettek egy külön szobába, ahol nem kaptam inni, nem tudtam kimenni pisilni –és ameddig nem jöttek a szüleim nem tudtam lefeküdni sem, mert annyira fájt a hátam.

Itt azt állapították meg, hogy agyvelő és agyhártya gyulladásom volt. Ebből a kórházból a mumsz miatt átvittek a Szent László Kórházba. A Szent László kórházból pár nap múlva átszállítottak a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol Dr. Veres Éva volt több éven keresztül a kezelőorvosom. A kezelés: hatalmas adag szteroid és immunszupresszív gyógyszer. Ettől átmenetileg javult is az állapotom, a jobb szememmel teljesen jól láttam, a bal szememen maradt látásromlás. A szüleim kérése ellenére újra meglumbáltak, itt már nem volt annyira kegyetlen a bánásmód.

Az MR vizsgálat felvételei alapján felmerült az SM gyanúja, majd egy másik felvétel alapján ezt mégis elvetették.

A következő években pár havonta romlott a szemem, a kezelés mindig nagy adag szteroid volt és ennek a folyamatos szedése kisebb dózisban és az immunszupresszív terápia. 4 év leforgása alatt teljesen elveszítettem a látásomat. Emellett az alábbi tüneteim voltak:

- több alkalommal mellkasi fájdalmak

- vándorló kokárda alakú foltok (térdhajlat, könyökhajlat)

- ízületi fájdalom

- migrénes fejfájás

- apró görcsök a lábujjamban.

Az utóbbi tünetre a kezelőorvosom SM-re Baclofen gyógyszert adott, amitől sokkal nagyobb és erősebb, gyakoribb görcsök jelentkeztek. A végén akkora volt a fájdalmam, hogy morfiumot adtak és közölték a szüleimmel, hogy branült kell bevezetni a gerincembe és azon keresztül adagolják a fájdalomcsillapítót. A szüleim ebbe nem egyeztek bele. Az Édesanyám titokban fájdalomcsillapítókat adott. Mivel ekkor már nem tudtak újabb kezelést adni hazaengedtek. Az otthon töltött idő iszonyatos kínlódások között telt. A háziorvos naponta adta a fájdalomcsillapító injekciót. A szüleim már nem bírták nézni a szenvedésemet és elvittek Pécsre a felnőtt neurológiai osztályra. Ott az egyik nővérke elfelejtette a baclofen gyógyszert beletenni a gyógyszeres dobozomba és másnapra szinte teljesen megszűntek a görcsök. Ezt követően egy-két évig szedtem a Tegretor tablettát.

1992-től kezdődtek az alsó végtagi bénulások. A terápia mindig nagy dózisú infúziós szteroid kezelés volt, ami után átmenetileg ismét járóképes lettem. Ezek a bénulások 2011-ig több mint 10 alkalommal fordultak elő.

2011 októberében ismét lebénultak a lábaim és akkor a szteroid infúziós kezelés mellet prof Dr. Illés Zsolt neurológus javaslatára 5 alkalommal plazmaferezis kezelést is kaptam.

1992-ig a tünetek alapján kaptam a kezeléseket, nem állapítottak meg diagnózist, ebben az évben azonban a pécsi Irgalmas úti Reumatológiai és Immunológiai Klinikán Dr. Professzor Czirják László és kollégái leírták, hogy autoimmun
betegség (SLE).

Szintén ebben az évben és ezen a helyen Syncumar gyógyszeres terápiára állítottak, felmerült a gyanúja annak, hogy azért sorvad a látóidegszál, mert lehet, hogy egy vérrög zárja el az ereket.

A borrellia 1989-ben a vérben és a likvorban is pozitív eredményt mutatott, majd évekkel később többször is a vérben kimutatták.

Tényleges kombinált antibiotikumos kezelést 2012. február óta kapok. Kezelőorvosom Dr. Esztó Klára.

Tanulmányaim:

2005. Gazdasági informatikus

2006. június Európai üzleti asszisztens

2008. ECDL teljes körű vizsgakártya

2010. január Szociális munkás diploma

2010. május Európai Uniós pályázatíró

2014. december Minősített pályázatíró, figyelő szakértő

2015. január Projektmenedzser

               emmi color cmyk 6                emet logo szines jpeg