Becslések szerint ennél is jóval többen és lényegesen több adót spórolhatnának meg. Magyarországon összesen mintegy kétmillióan élnek fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel: az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek száma mintegy félmillióra tehető, míg több mint 1,6 millióan szenvednek valamilyen krónikus betegségben. Ráadásul a civilizációs betegségnek számító liszt- és laktózérzékenységben, cukorbetegségben szenvedők száma is folyamatosan nő: a lisztérzékenyek arányát jelenleg a lakosság 1, a diabéteszesekét 8 százalékára teszik, míg azok aránya, akik nem tudják lebontani a tejcukrot, a lakosság 14 százalékát is elérheti.

Az adókedvezmény igénybe vételének az orvosi diagnózis mellett persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a fogyatékossággal élők nagyobb része azonban nem dolgozik, ám erre csak következtetni lehet a különféle statisztikákból. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a foglalkoztatás 2011-ben 60,8 százalékos volt az egészségesek, míg mindössze 18,1 százalékos a megváltozott munkaképességűek között. Ez utóbbi kategória azonban csak részben fedi le a "súlyosan fogyatékosnak" minősülő, mintegy kétmilliós populációt, ráadásul továbbra is jelentős számban, majdnem félmillióan vannak köztük a korábbi rokkantnyugdíjasok - jelenleg rokkantsági ellátásban részesülők -, akik csak korlátozottan vállalhatnak munkát, ha nem akarják elveszíteni a juttatásukat. Ugyancsak a KSH statisztikája szerint az érintettek közül 1,1 millióan már elmúltak 60 évesek. Mindezeket figyelembe véve is valószínűsíthető azonban, hogy a jelenleginél legalább kétszer-háromszor több fogyatékkal élő és krónikus beteg élhetne az dókedvezménnyel, amit öt évre visszamenőleg is igénybe lehet venni. Ez pedig azt jelenti, hogy évente akár a 20-30 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amennyit most személyi jövedelemadóként indokolatlanul fizetnek be a krónikus betegek és a fogyatékkal élők.

Szívmegállás, kisagyhiány

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket és fogyatékosságokról szóló kormányrendelet több tucatnyi, adókedvezményre jogosító állapotot felsorol. Ezek között van, amelyik még a laikus szemmel is egyértelműen súlyos állapotot takar, mint például a vérképzőszervek daganatos betegségei, a központi idegrendszer sérülései, vagy az olyan pszichés kórképek, mint a skizofrénia vagy a paranoia. De olyan is, amelyet nem feltétlenül sorolnánk ide, mint a laktóz-intolerancia, a Chron-betegség, albinizmus, vagy amelyik esetében nehezen belátható, hogyan tud az illető ebben az állapotban keresőtevékenységet folytatni, mint az alkoholos szívbántalom, az agyvelő-, vagy kisagy- vagy a gerincvelőhiány.

Szerző: Haiman Éva

A cikk megjelent:

http://www.vg.hu/gazdasag/adokedvezmeny-jar-a-kronikus-betegeknek-447683