SZÚNYOGOK, KULLANCSOK ÉS ÚJ BETEGSÉGEK workshop

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja 2019. augusztus 26-án „SZÚNYOGOK, KULLANCSOK ÉS ÚJ BETEGSÉGEK - workshop korunk ökológiai veszélyeiről” címmel tartott tudományos rendezvényt.
Az elmúlt időszakban nagy figyelem irányult a csípőszúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségekre, melyek egyre növekvő közegészségügyi fenyegetettséget jelentenek. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja sürgetőnek érezte az érintett tudományterületek összefogását, a társadalom tájékoztatását és a különböző érdekképviseletekkel történő kommunikáció elindítását.
A workshopon a témát tudományos előadások formájában tekintették át a résztvevők, majd ezt követően kerekasztal beszélgetésen teret adtak a gyakorlati és stratégiai kérdések megvitatásának.
Alapítványunk számára szakmai szempontból és a lyme betegek tájékoztatása érdekében a program fontos része volt a 11:30 órától kezdődő Földvári Gábor (MTA ÖK): Újonnan felbukkanó kullancsfajok és kórokozók: mire számíthatunk és mit tehetünk? címmel tartott előadása, valamint az ezt követő Hornok Sándor (Állatorvostudományi Egyetem, Parazitológiai ésÁllattani Tanszék): Újabb ismeretek a kullancsok, illetve az általuk közvetített egysejtű és bakteriális kórokozók hazai és eurázsiai előfordulásáról és a Szekeres Sándor (Állatorvostudományi Egyetem, Parazitológiai ésÁllattani Tanszék): Az érme két oldala: kullancsok és kórokozók a vadonban és a városban, továbbá a Zöldi Viktor, Sztikler János (Nemzeti Népegészségügyi Központ): A kullancsok elleni védekezés lehetőségei és szakmai irányelvei című előadások.
A kullancsokkal kapcsolatos előadáson elhangzott, hogy KSH adatok alapján 1996 óta drasztikusan csökken a lyme betegek száma Magyarországon, ezért nem látják indokoltnak a kullancsok irtását.
A tudományos rendezvényre való eljutásban és a helyszínen egy középiskolás önkéntes volt segítségünkre.
               emmi color cmyk 6                emet logo szines jpeg